Beschouwingen aan de vooravond van mijn 4e decennium: een nieuwe Roaring Twenties

September 1, 2015


Morgen is het dan zover. Om exact 15:06 op 2 september 2015 heeft de aarde sinds mijn geboorte 30 volledige rondjes gedraaid rond de zon en heb ik exact 946.684.800 seconden geleefd. Oftewel 10.957 dagen, oftewel 1.565 weken en 2 dagen.

Als ik 90 jaar oud zou worden zou ik op 1/3e van mijn leven zitten. Als ik vanaf mijn 18e tel zou ik dan op 16,67% van mijn volwassen leven zitten.

30 voelt oud, maar als je dat percentage ziet valt het nog wel mee.

Vandaag vond ik het een mooie dag om terug te kijken en vooruit te kijken. En ik ben benieuwd hoe ik hier na de volgende 30 jaar op terugkijk.

Wat is er in 30 jaar tijd gebeurd in mijn leven?

 • 1985: Ik word geboren. Een jaar later verhuis ik naar Heerhugowaard
 • 1988: Mijn zus Susanne wordt geboren
 • 1988: Mijn ouders gaan uit elkaar; ik leer mijn vader nooit echt kennen
 • 1989: Ik ga naar de basisschool: De Bonkelaar in Heerhugowaard
 • 1997: Ik ga naar de middelbare school: Huygenwaard in Heerhugowaard
 • 2001: Mijn moeder overlijdt op 41-jarige leeftijd; ik ga wonen bij mijn opa en oma in Zaandam maar blijf in Heerhugowaard naar school gaan.
 • 2003: Mijn opa overlijdt. Later dat jaar haal ik mijn VWO diploma en ga ik naar de Vrije Universiteit om economie te studeren.
 • 2005: Ik ga op mezelf wonen in Haarlem, waar ik goed bevriend raak met mijn vriend Menno Kiel. Ik word bestuurslid van de JOVD Amsterdam en ASDV Bonaparte.
 • 2006: Mijn oma overlijdt. Later in dat jaar haal ik mijn Bachelor of Science. 2006 is mijn absolute rampjaar emotioneel; ook omdat ik toen waarschijnlijk Pfeiffer had (ik was doodop!) en zeker weten in een depressie zat.
 • 2007: Ik ga in Amsterdam wonen en een jaar later in Emmeloord. Ik heb mijn eerste fulltime baan.
 • 2009: Ik stop met werken en ga weer fulltime studeren aan de VU voor mijn master Business Administration.
 • 2010: Ik haal mijn Master of Science en ga weer fulltime werken. Ik krijg een relatie met mijn vriendin Zlata en aan het einde van het jaar wonen we praktisch samen.
 • 2011: Ik leer mijn halfzus Denise kennen, die in 1997 is geboren.
 • 2012: Ik zeg mijn baan op en start mijn bedrijf Erinaceus Management. Ik werk vooral voor Zlata Strijkinstrumenten.
 • 2013: Ik begin te werken bij Studiemeesters. Zlata en ik beleven later een financieel zware tijd als haar bedrijf, waar ik nog steeds werk, in omzet achteruit loopt. Gelukkig werk ik veel bij Studiemeesters en begin ik bij PIOS; aan het einde van het jaar zijn we weer in rustig vaarwater gekomen.
 • 2015: Ik word 30 jaar.

Zo, dat was bijna de helft van een mensenleven in 16 punten. Nu weet je misschien iets meer van me dan daarvoor.

De afgelopen jaren zijn snel gegaan; zeker vanaf 2010, toen ik weer aan het werk was en met Zlata samen ging wonen. Belangrijk is daarom te beseffen dat de tijd alleen maar sneller zal gaan als je niets onderneemt om spanning en variatie in je leven te brengen. Ik heb gemerkt dat ik deze zomer, die ik vol heb gepropt met afspraken, ontmoetingen, reizen en productiviteit, als langer ervaar dan vorige zomers; hoe meer afwisseling je hebt in je leven, en hoe meer nieuwe dingen je doet, hoe langer je het leven zult ervaren.

Na een inspirerend DNX congres in Berlijn en een intensieve Helweek in augustus is mijn leven voor mijn gevoel weer in een nieuwe stroomversnelling gekomen. En met mijn aanstaande 30-jarig verjaardag was er nog meer reden om plannen te maken.

Ik heb daarom besloten een groots plan uit te voeren voor de komende 15 jaar:

The Roaring Twenties

Ik wil de komende 15 jaar, en zeker de jaren ’20 van deze eeuw, een Gouden Tijd maken; net zo bruisend als de Roaring Twenties 100 jaar geleden, die mijn lievelingstijd van de 20e eeuw vormen. Een tijd van ondernemerschap, vooruitgang, optimisme, levensvreugd en genieten.

Aan het einde van deze 15 jaar, in 2030, zal ik 45 zijn; vanaf mijn 30e tot mijn 45e zal ik daarom nog veel dingen willen doen die ik nu nog kan doen met een jong lichaam en een jonge geest. Ik wil het namelijk niet riskeren dat ik er te laat achter kom dat ik het niet meer kan of wil doen. Mijn doelen voor de komende 15 jaar zijn:

 • Erinaceus verder ontwikkelen en uitbreiden met andere partners
 • Kinderen krijgen
 • Meer onafhankelijkheid creeren in leven en werken en meer reizen (New York en Tokyo!)
 • Taken op mijn Bucketlist afstrepen: onder andere een parachutesprong maken, mijn familiehistorie op papier zetten, een tijdcapsule maken, een fysiek boek uitgeven, een film of miniserie maken, een berg beklimmen en een tijd in Duitsland wonen.
 • Voor 2020 nog 100.000 euro per jaar verdienen.
 • In 2029 financieel onafhankelijk zijn.

Zo. Dat schept wat commitment aan mijn kant en hoongelach als ik deze dromen niet waar maak.

Deze beschouwing is wat dat betreft een mooi ijkpunt om elk jaar op mijn verjaardag naar terug te kijken. Ben ik nog op koers? Moet ik een tandje bijzetten? Ik nodig jullie allemaal uit om me hieraan te houden en me scherp te houden!

Vanaf mijn 24e had ik al het gevoel dat ik naar de 30 werd gezogen als in een zwart gat. Maar nu de geest van 30 jaar voor mijn deur staat en bijna aanklopt vind ik het wel mooi zo. De afgelopen 10 jaar heb ik veel bereikt en ben ik vanuit een heel onstabiele situatie (over 2 jaar leef ik net zo lang zonder mijn moeder als dat ik haar in leven heb gekend) toch mooi opgedroogd denk ik. Ik ben blij om met Zlata samen te zijn (die helaas wel knettergek is… :D) en ben vol optimisme over de toekomst.

Dus ja, het valt eigenlijk wel mee. En ik verwacht minstens 90 te worden, dus ik zit pas op 16,67 procent van mijn volwassen leven.

The best is yet to come

August 29, 2015 at 0712AM 1000x562

3 Responses to “Beschouwingen aan de vooravond van mijn 4e decennium: een nieuwe Roaring Twenties”

 1. Challengemetofindme said

  Like! Heb je zo een beetje beter leren kennen, kwetsbaar en mooi geschreven. Ga voor je dromen. 🙂

 2. Laura said

  Zo kende ik je nog niet, maar wil ik wel van je leren kennen. Heel open en optimistisch ten top ondanks (of misschien mede dankzij) flinke rough times. Respect ouwe 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: