Helweek – Dag 7

August 31, 2015


Opnieuw sta ik om 5:00 op, en nadat ik mijn blog heb bijgewerkt, ontbeten en gedoucht ga ik weer de heide op voor een wandeling. Vandaag is het minder zonnig dan gisteren; het gaat onweren en het is warm tegelijk.

Vandaag zou normaal gesproken in het teken moeten staan van niets doen en jezelf belonen voor de afgelopen week. Alleen: vandaag moet ik werken. Om half 8 stap ik al op de fiets want om 9 uur moet ik in Amsterdam zijn voor een training die ik geef bij Studiemeesters.

Ik voel dat ik moe ben, maar niet kapot. En ik snap waarom vandaag een rustdag zou moeten zijn. Gelukkig heb ik deze maandag de hele dag vrij genomen; ook zijn Zlata en ik ‘s avonds uit eten gegaan; naast de training van vandaag heb ik dus geen ander werk verzet en zo eindigt mijn helweek rustiger dan hij is begonnen.

Ik heb overdacht wat de helweek mij gebracht heeft. Dat is vooral het volgende:

  • Veel sporten; meer dan normaal en met minder moeite dan ik dacht
  • Een shitload aan taken die ik heb weggewerkt, hoewel ik mezelf nog verder zou kunnen pushen dan ik heb gedaan
  • Ik heb fysiek mijn grenzen verkend met de helnacht; ik heb gemerkt dat voldoende eten belangrijk is als je veel sport en veel mentaal werk doet. Na twee dagen werken en een nacht niet slapen was het absurd om te merken hoe “normaal” ik me alsnog voelde. Wel heb ik supergoed geslapen erna!
  • Ik heb door de dalen de pieken beter gezien. Ik was dankbaarder voor de kleine dingen; Zlata die eten voor me maakt, knuffelen met onze kat Sissi en het zien van een prachtige zonsopkomst.

Ik denk dat de helweek mijn standaard van “hard werk” iets hoger heeft gelegd, en dat ik dat meeneem in de toekomst. Verder neem ik de volgende dingen mee:

  • Ik zal vaker korte rustmomenten nemen als ik niet helemaal wakker ben; een korte meditatie van 10 minuten kan je weer verder helpen
  • Dit hangt samen met modus en focus: als je hard werk moet verrichten moet je fit zijn; op andere momenten hoeft dit niet. Ik ga hier beter in schakelen
  • Ik zal elke dag een dagplanning maken, elke maand een maandplanning en elke maand mijn jaarplanning updaten.
  • Ik ga kritischer kijken naar mijn gewoontjes om deze te verbeteren en te veranderen; alleen dit vond ik een van de moeilijkste dingen van de helweek om handen en voeten aan te geven. Gewoontes zijn nu eenmaal dingen waar je in vastzit en je moet echt regelmatig tijd nemen om dit te blijven sturen
  • Met sporten ga ik mijn standaard hoger leggen; voorlopig ga ik 500 calorieën verbranden in plaats van de 400 die ik nu doe; ik heb in de helweek gemerkt dat ook 600 voor mijn geen probleem is.

Volgend jaar maart zal ik opnieuw een helweek doen; en dan beter voorbereid, beter doordacht en met meer ervaring. Ik wil dan nog meer uit mezelf halen dan ik nu doe.

Iemand op Twitter die ik via de Helweek leerde kennen, Hanna van der Woude, doet het nog ambitieuzer: zij doet een helmaand, waarin de eerste week de officiële helweek is en zij daarna het ritme aanhoud van om 5:00 opstaan en om 22:00 slapen.

Zelf heb ik ook wel eens nagedacht hoe je dit nog op zou kunnen schroeven. Een helmaand, of zelfs een heljaar? Een maand of jaar waarin je heel bewust jezelf uit blijft dagen. Op YouTube heb ik een filmpje gevonden van iemand die in 1 jaar meerdere bergen heeft beklommen en zichzelf continu uit blijft dagen:

Nu zal ik het niet zo snel zo extreem maken, maar ik vind het interessant om mezelf bezig te houden met steeds verder komende doelen en uitdagingen. De maand- en jaarplanning die ik bijhoud zullen me daarbij kunnen helpen.

Verder hoop ik dat ik anderen heb geïnspireerd om ook een helweek te doen; van 1 persoon weet ik het al zeker en meerdere mensen vonden het leuk wat ik deed. Bedankt voor jullie support en fijn dat jullie met me meeleefden!

Daarnaast zal ik nog verder nadenken over de opbouw van de helweek en dit laten bezinken; ik kom binnen een aantal weken met een uitvoerige analyse van de helweek, wat het je brengt, hoe je deze het beste kunt uitvoeren en voorbereiden.

Tot snel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: