Helweek – Dag 5

August 29, 2015


Vrijdagochtend 5:00. Na 24 uur wakker zijn breek ik de dag met een warme douche die koud afloopt. Het voelt alsof ik weer als nieuw kan beginnen, maar de man met de hamer gaat nog komen.

Nadat ik heb ontbeten ga ik verder met werken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Echter als ik lees en typ op mijn computerscherm is het af en toe alsof ik niet na kan denken en ik zak regelmatig weg en schrik een seconde later weer wakker. Ik heb geen energie meer. En ik besef me waarom.

Ik realiseer me dat ik eigenlijk ontzettende honger heb, eigenlijk de hele afgelopen nacht al. Dat is niet zo raar:

  • Ik ben al dagenlang intensief aan het sporten; t/m donderdag heb ik al 1.800 calorieën verbrand in de sportschool, wat voor een man bijna een dag eten is.
  • Tegelijkertijd eet ik deze week minder dan normaal; omdat ik gezonder eet zijn het meer groenten en minder koolhydraten die ik binnenkrijg, en bovendien eet ik minder juist omdat ik zoveel sport en bewuster met mijn lichaam omga.
  • En daarnaast heb ik net een nacht niet geslapen, waardoor ik op een andere manier nieuwe energie moet krijgen.

Ik eet 4 boterhammen en een pak crackers met beleg, maar nog steeds heb ik honger. Gelukkig voel ik me wel beter nu en komt er weer suiker in mijn hersenen.

Ik ga ‘s ochtends naar Zlata Strijkinstrumenten, waar ik een scriptie ga beoordelen en wat kleine taken doe voor Zlata. Vandaag is mijn focus een stuk minder merk ik; ik heb ook niet veel taken die ik gemakkelijk direct uit kan voeren; eerder taken die ik vandaag misschien kan beginnen, maar niet af kan maken. Ook bij Zlata heb ik weer honger als een paard, en eet gewoon rustig door. Hoe meer ik eet hoe beter ik me voel.

Ondertussen staat voor vandaag een intensief sportprogramma op de planning; opnieuw 600 calorieën. Maar ik besluit wat dit betreft de helweek niet te volgen; ik voel me nog niet lekker genoeg om dit te doen. Bovendien rommelt mijn maag en heb ik het idee dat ik een beetje ziek begin te worden; mijn lichaam die de helnacht op zijn manier verwerkt.

Wel besef ik me hoe bijzonder het is dat ik een nacht heb doorgehaald en mijn bed niet heb gezien. Dat is weer het opzoeken van de grens, waar Larssen het over heeft. Als je de grens eenmaal gepasseerd bent kun je terugblikkend zien dat je meer kon dan je dacht.

Na een rommelige dag met veel onverwachte klusjes en taken gaan Zlata en ik tegen 20:00 naar huis, waar we eten. Ik heb nog steeds ontzettende honger en eet meer dan normaal, maar ik weet dat ik het nu nodig heb om de schade van de afgelopen dagen te compenseren. Mijn lichaam begint automatisch in een ruststand te komen; zometeen kan ik eindelijk na 39 uur wakker zijn gaan slapen. Ik drink een biertje, ga op tijd in mijn bed liggen en ik vecht niet tegen de slaap; voor het eerst hoef ik mezelf niet te dwingen om te gaan slapen maar heb ik nog voor 22:00 mijn ogen dicht en ben ik weg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: