16-4-2013

Namen geven aan exoplaneten: zo maak je astronomie tastbaarder!

Vandaag stond op Universe Today een interessant artikel over de organisatie Uwingu. Deze organisatie streeft ernaar door middel van het opgeven van suggesties en het doen van stemrondes meer populaire namen te geven aan de nu bekende exoplaneten. Een goede stap denk ik!

Wat is het geval nu? Er zijn vandaag de dag zo’n 861 exoplaneten bekend; de eerste in de jaren ’90 en met behulp van nieuwe technieken steeds meer en steeds vaker. De planeten worden vaak genoemd naar de ster waar ze omheen draaien.

Nu hebben sommige sterren klinkende namen als Alpha Centauri (A en B), Sirius, Betelgeuse en Polaris. Vaak zijn dit sterren die sinds oudsher al bekend zijn, sommigen onder Arabische namen, en veel van deze sterren staan relatief dicht bij de aarde. Over de loop van de tijd hebben al deze sterren een bekendheid en vertrouwelijkheid verkregen die komt met namen; verhalen, ervaringen bij het zien van deze sterren, eigenschappen van sterren die gemakkelijk onthouden worden. Maar wat doe je met een ster als  “HD 39801”?

HD 39801 is een andere naam voor de ster Betelgeuse; dit komt omdat er vele sterrencatalogi zijn, waardoor veel sterren onder verschillende namen bekend kunnen zijn. Sterren die verder weg staan en geen bekende naam hebben, zullen zelfs alleen onder die naam bekend zijn. Bijvoorbeeld HD 69830. Toch is deze ster belangrijk, aangezien er inmiddels 3 planeten rondom zijn ontdekt. Verder staat de ster relatief dichtbij, op zo’n 40 lichtjaren afstand (n.b.: de dichtstbijzijnde ster bij de Aarde, Proxima Centauri, staat op 4 lichtjaar afstand). Deze situatie maakt het waardevol om een andere naam te geven aan deze ster, onze buurman in de Melkweg. Of Gliese 667C c? Deze planeet lijkt erg op de Aarde en is in de toekomst een mogelijke reisbestemming (als we warpsnelheden kunnen bereiken) op 20 lichtjaren afstand.

De organisatie Uwingu wil de IAU, de Internationale Astronomische Unie, dwingen om betere namen te kunnen geven aan planeten die in de toekomst belangrijk zullen blijken te zijn; door afstand of door bewoonbaarheid. Er zijn tot op heden namelijk nog geen “standaard”namen gegeven aan alle tot nu toe gevonden planeten; vaak werden ze genoemd naar het project waarmee ze ontdekt werden of simpelweg naar de ster waar ze omheen draaien (en dan ook nog eens in verschillende catalogi). Zo krijg je namen als WASP-1, Gliese 667C en Alpha Centauri Bb. Dit maakt het allemaal nog moeilijker.

Waarom kunnen we deze planeten niet gewoon een naam geven die gemakkelijk te onthouden is en die tot de verbeelding kan spreken? Waarom geven we planeten in ons zonnestelsel namen als Neptunus, Mars en Pluto, maar kunnen we Alpha Centauri Bb niet “Proximita” noemen (het is de dichtstbijzijnde exoplaneet)?

Uwingu kan niet afdwingen welke naam de IAU geeft aan planeten, maar ze kunnen wel onofficiele namen toewijzen, die in de volksmond wellicht tot de standaardnaam zullen gelden. “De Melkweg”, het “Andromeda stelsel” en verschillende namen van plekken op b.v. Mars zijn ook nooit officieel vastgesteld maar door herhaling in gebruik geraakt. Wat mij betreft een prima plan; hopelijk maken we de astronomie op deze manier een stuk toegankelijker.

Hebben jullie al ideeën?

 

 

2-3-2011

Dit is waar democratie om gaat

Een dun velletje, blauw met oranje. Een lijst met vaak onbekende namen. Stemhokjes in buurthuizen, waar je ‘s ochtends in de duisternis naartoe gaat vlak voor het werk. Niet gezellig, soms ongemakkelijk. De grote vraag op wie je dit jaar moet stemmen. Die bekende naam, die vriend van je ouders? Of toch maar veilig de lijsttrekker?

Dit is waar op dit moment miljoenen mensen om strijden in Egypte, Libië, Jemen, Oman, Marokko, Tunesië en Algerije. Waar honderden doden voor zijn gevallen in de laatste weken, en miljoenen in de wereldgeschiedenis. Dit is de erkenning dat je als burger iets te zeggen hebt over je grondrechten, de manier waarop je belastinggeld wordt besteed en waarop de toekomst van ons als volk en als land eruit ziet. Dit is de grootste waardering die een staat zijn inwoners kan geven.

En dit wordt bij elke verkiezing door de helft van de Nederlandse bevolking afgedaan als “niet nodig”. “Het maakt niet uit of je door de hond of door de kat wordt gebeten”. “Ik stem niet”. “Ze beloven alles maar ze doen niets”. Maar wat is het alternatief?

Stem links, stem rechts, stem blanco. Maar alsjeblieft, stem! Al is het maar om diegenen te eren die voor dit recht hebben gevochten.

 

 

16-11-2010

De PVV lijkt een heel normale partij te worden.

Zo langzamerhand begint de glans van de PVV af te gaan. Geert Wilders, normaal niet bang om uitspraken te doen waar velen voor terugschrikken, kwam gisteren langzaam op zijn schreden terug toen bleek dat er een 4e kamerlid is van zijn partij die een dubieus verleden had. Eric Lucassen blijft kamerlid, maar zijn woordvoerderschappen wijken & wonen en defensie zijn hem afgenomen.

Ik vraag me af wat voor effect dit zoveelste incident heeft voor het kiesgedrag van de stemmer. Leek het er op dat rond de verkiezingen Wilders een soort Messiaseffect teweeg bracht, ik geloof nu dat de kiezer Wilders ook af zal straffen voor het feit dat de PVV een “normale” partij lijkt te worden, waarin incidenten kunnen spelen, kamerleden naar de macht proberen te grijpen en democratie in de partij steeds meer nodig blijkt te zijn om de boel bij elkaar te houden. Immers, veel kiezers van Wilders hebben een afkeer gekregen van de politiek juist vanwege deze politieke spelletjes.

Nu blijkt dat Wilders steeds gemakkelijker om kan gaan met zijn principes (herinnert u nog het AOW standpunt dat de dag na de verkiezingen overboord ging?) en Eric Lucassen een hand boven het hoofd houdt terwijl Marokkaans straattuig “in de knieën geschoten moet worden”, moeten de 1,5 miljoen stemmers op Wilders toch steeds meer erkennen dat politiek politiek blijft, en dat geen enkele partij of persoon in de Tweede Kamer zich hieraan kan onttrekken.

One Response to “1minuteBLOG”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Zlata Brouwer and Sander van Luit MSc, Sander van Luit MSc. Sander van Luit MSc said: Sander van Luit's 1minuteBLOG: De PVV lijkt een heel normale partij te worden http://bit.ly/9xR7zL […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: